Единадесет от членовете на предходния състав на Висшия съдебен съвет

...
  Единадесет от членовете на предходния състав на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

11 членове на стария ВСС искат оставката на Панов

 

 

Единадесет от членовете на предходния състав на Висшия правосъден съвет (ВСС), избрали Лозан Панов за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС), желаеха оставката му. Това оповестява „ Правен свят “.

Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, доктор Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов са изпратили публично такова искане до Пленума на Висш съдебен съвет, през представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев, с което „ Правен свят “ разполага. По-късно и Юлиана Колева се причислява към апела на сътрудниците й с настрана писмо до Висш съдебен съвет.

В настояването си някогашните кадровици ясно показват, че съжаляват за този избор и декларират, че с гласовете си в поддръжка на Панов са позволили „ тежка неточност “. Те обосновават настояването си и с последния голям скандал, който ръководителят на Върховен касационен съд позволи със снимането на клипа в Съдебната палата с голите момиче и въоръжените гангстери.

„ Не имало в историята на Третата българска страна ръководител на Върховен касационен съд, който да допусне сходна подигравка със признака на правосъдната власт в страната. Оттук нататък за нас остава единствено моралният акт да желаяме оставката на Лозан Панов. Отправяме апел към господин Лозан Панов да прояви воля, храброст, геройство и да се реши на този персонален акт “, пишат някогашните членове на Висш съдебен съвет до Пленума.

Тогавашният кадровик Юлиана Колева е изпратила и в допълнение писмо до сегашния Висш съдебен съвет, с което изрича поддръжка към настояването на останалите 10 нейни сътрудници.

Ето текста :

" Почти съм сигурна, че господин Панов ще отмине и тази покана като следващ опит за ориентиране на внимание с негативен знак към личността му. Но въпреки всичко го апелирам да си отговори на няколко въпроса, преди да отхвърли априори концепцията за оставка. След няколкото години на поста ръководител на Върховен касационен съд употребява ли се с поддръжката на съдиите от Върховен касационен съд, какъв е неговият престиж измежду тях? В каква степен е извършил и извършва уговорките, поети в развитата пред Висш съдебен съвет идея при избора? Какъв е приносът му за общото подсилване на съдилищата и в частност на Върховен касационен съд? Вярвам, че подаването на оставка, като акт на свободна воля е директно обвързван с цялостната искреност пред самия себе си по тези и други сходни въпроси, т.е. с откровена равносметка на досегашния му мандат ", написа Колева в допълнение към писмото на останалите 10 членове на Висш съдебен съвет, избрал Панов.

Ето и цялостния текст на писмото на членовете на предходния кадрови орган:

Уважаеми дами и господа, членове на Висш съдебен съвет,

Преди малко повече от пет години част от долуподписаните членове на предходния състав на Висш съдебен съвет предложихме и избрахме за ръководител на Върховния касационен съд господин Лозан Панов. Направихме го с желанието и вярата, че сме избрали най - подобаващия човек и правист, който да сплоти съдиите от цялата страна, да работи интензивно за издигане престижа на Върховен касационен съд и на правосъдната власт. Ние искахме Върховен касационен съд да бъде управителен от интелигентен, мощен, самоуверен и заслужен ръководител, от самостоятелен човек и магистрат.

Вярвахме, че с дейностите си определеният от нас ръководител на Върховен касационен съд ще бъде поръчител за независимостта на правосъдната власт и ще способства за вярата на хората в правораздаването.

Времето, минало от този момент, обаче сподели, че сме позволили тежка неточност. Г-н Лозан Панов предпочиташе да се занимава с политиканстване и всяване на интриги и раздори в правосъдната система, в сравнение с да извършва отговорностите си като ръководител на Върховен касационен съд, от които той в действителност е абдикирал. Уважаеми членове на Висш съдебен съвет, ние осъзнаваме цялата отговорност, която носим пред магистратите и обществото, поради избора на Лозан Панов за ръководител на Върховен касационен съд.

Последният обществено прочут скандал в правосъдната система още веднъж е плод на дейностите на нашия фаворит. Той е обвързван с метода на ръководство на Съдебната палата в гр. София. Председателят на Върховен касационен съд е позволил снимането на клип в храма на Темида с присъединяване на полуголи девойки и въоръжени мъже, отправящ послания, които са безусловно несъвместими с правораздавателната активност, реализирана в тази постройка. Не имало в историята на Третата българска страна ръководител на Върховен касационен съд, който да допусне сходна подигравка със признака на правосъдната власт в страната. Оттук нататък за нас остава единствено моралният акт да желаяме оставката на Лозан Панов.

Отправяме апел към господин Лозан Панов да прояви воля, храброст, геройство и да се реши на този персонален акт - ОСТАВКА! Само по този начин може да потвърди, че е български арбитър, един от тримата най - висши магистрати в страната, кадърен да носи отговорност. Когато си определен на най – високия съдийски пост, твоята отговорност е най - огромна и най - тежка! Като хора, взели участие в избора на този ръководител, ние не желаем да споделяме повече отговорността за непремерените му дейности, компрометиращи толкоз тежко престижа на правосъдната власт и уронващи престижа и пред цялото българско общество.

Длъжни сме да създадем опит да спрем разрушителните му дейности, като желаяме от него да си подаде оставката. Молим да прочетете сегашния апел до господин Лозан Панов на първото допустимо съвещание на пленума на Висш съдебен съвет! Само по този начин ще сме сигурни, че ръководителят на Върховен касационен съд е разбрал съответно за отправеното към него обръщение от страна на хората, които са го подкрепили и избрали на този висок пост през 2015 година, а към сегашния миг изцяло са отдръпнали доверието си от него!

Последващите му дейности ще покажат на обществеността дали той е човек с достолепие, който е кадърен да носи отговорност за дейностите си, или високопарните му изречения и речи са просто празни думи без никакво покритие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР